Sverige 500 år

Den 6 juni 2023 räknas av många som Sveriges 500 års-jubileum. Det var då 500 år sedan, 1523, som Gustav Vasa kröntes till kung i Strängnäs domkyrka. Ett datum och en historia väl värd att uppmärksamma!

Historiska bilder för framtiden

Som ett monument över Sveriges, Strängnäs och Mariefreds historia kommer vi runt Gripsholms Värdshus – och med utsikt över Vasaborgen Gripsholms Slott – uppföra ett staket med historiska bilder. Staketet kommer avtäckas den 6 juni 2023 och arbetet sker i samarbete med historiker och konstnärer.

Totalt 70 bilder från vår historia kommer väljas ut och illustreras av ett tiotal konstnärer. Allmänheten kommer få möjlighet att lämna in tips på vilka händelser de tycker är viktiga att skildra. Det historiska konstverket kommer med sina totalt ca 150 meter förmodligen bli Sveriges längsta historiska skildring. Målsättning är att verket kommer stå kvar på platsen under kommande 500 år.

Nominera en historisk händelse

Du har redan nu möjlighet att nominera en historisk händelse som du tycker ska avbildas i konstverket. Du väljer själv om det är något stort och viktigt som speglar hela landets historia eller en händelse som har anknytning till Mariefred. Beskriv händelsen i ett e-mail och skicka det till fredrik.astrom@kulturparlor.se. Utifrån inkomna förslag kommer projektets historiker att välja ut några som tillsammans med andra historiska händelser blir en del av verket.

Sveriges äldsta värdshus

Gripsholms Värdshus vilar på en klostergrund från 1400-talet, då de tysta munkarna huserade här, vilket gör värdshuset till Sveriges äldsta. Genom århundraden har våra besökare varit allt från kungar och gycklare till bönder och andra resande.

I dag är Gripsholms Värdshus en plats för sköna nätter och goda middagar. Här har den senaste tekniken förenats med det historiska arvet för att erbjuda gästerna det allra bästa. Gripsholms Värdshus innehåller några av Sveriges vackraste rum för alla smaker – kungliga sviter med jacuzzi, romantiska, flärdfulla dubbelrum eller rustika etagerum med snedtak och takbjälkar.

Generic filters
Exact matches only
Om oss
Hitta hit
Kontakt
En del av Svenska Kulturpärlor