Sverige 500 år

Den 6 juni 2023 räknas av många som Sveriges 500 års-jubileum. Det var då 500 år sedan, 1523, som Gustav Vasa kröntes till kung i Strängnäs domkyrka. Ett datum och en historia väl värd att uppmärksamma!

Som ett monument över Sveriges, Strängnäs och Mariefreds historia har vi tillsammans med sponsorer uppfört ett staket med historiska bilder runt Gripsholms Värdshus. Staketet avtäcktes den 6 juni 2023. Motiven är framtagna i samarbete med historiker och konstnärer.

Det historiska konstverket är med sina totalt ca 140 meter förmodligen Sveriges längsta historiska skildring. Målsättning är att verket kommer stå kvar på platsen under kommande 500 år.

Läs mer om motiven och lyssna på berättelsen bakom dem genom att skanna en QR-kod på plats eller besöka sverige500ar.se/tidslinje.

Till historien

Sveriges äldsta värdshus

Gripsholms Värdshus vilar på en klostergrund från 1400-talet, då de tysta munkarna huserade här, vilket gör värdshuset till Sveriges äldsta. Genom århundraden har våra besökare varit allt från kungar och gycklare till bönder och andra resande.

I dag är Gripsholms Värdshus en plats för sköna nätter och goda middagar. Här har den senaste tekniken förenats med det historiska arvet för att erbjuda gästerna det allra bästa. Gripsholms Värdshus innehåller några av Sveriges vackraste rum för alla smaker – kungliga sviter med jacuzzi, romantiska, flärdfulla dubbelrum eller rustika etagerum med snedtak och takbjälkar.

Generic filters
Exact matches only
Om oss
Hitta hit
Kontakt
En del av Svenska Kulturpärlor