Museer & samlingar – Gripsholms Värdshus

Runt om på våra pärlor kan ni beskåda familjen Åströms museer och samlingar. Gripsholms Värdshus är inget undantag, här finns bland annat en del av Fredrik Åströms korkskruvssamling och en del av hans skyltsamling bestående av produktreklamskyltar från tidigt 1900-tal – en historisk samling som även är Sveriges största. Ett besök på vår historiska pärla utgör grunden för den bästa presenten man kan ge någon som redan har allt; en upplevelse.

Tunga varumärken

Familjen Åström är ägare av Sveriges största samling av produktreklamsskyltar. Skyltarna finns främst att beskåda på Dufweholms Herrgård och Pelles Lusthus, men också i boken som Peter Pluntky skrivit – Tunga Varumärken. Boken beskrivs som exklusiv och unik och då inte bara till utseendet som är uppseendeväckande i sig, den har nämligen ett omslag av plåt och väger hela 3 kg. Bokens innehåll är inte av mindre vikt, här ryms, förutom ett digert register över svensk skylthistoria, massor av intressant fakta om tillverkare, typografi och bildmotiv. Fredrik Åström har bidragit med sin information och kunskap till författaren.

För mer information och beställning av boken gå in på www.pluntky.se.

Det digitala skyltarkivet Gamla Skyltar

Gamlaskyltar.se är ett digitalt arkiv där svensk produktreklam med bland annat emaljskyltar och kopparskyltar från 1890-talet samlas. Projektet Gamla Skyltar drivs av Fredrik Åström. Arkivet uppdateras regelbundet men innehåller redan tusentals skyltar. Vill ni beskåda skyltarna på riktigt finns flertalet ur samlingen på våra pärlor runt om i Sörmland. På gamlaskyltar.se kan ni även sälja skyltar ni har hemma eller hjälpa till att dokumentera denna skatt inom tidig reklamhistoria.

Till gamla skyltar

Konsten att korka upp vin

På Gripsholms Värdshus finns en otrolig samling av korkskruvar att kika på. Här finns en gedigen samling av korkskruvar i alla dess former och vi vill påstå att det är landets största samling. Här samsas korkskruvar av alla de slag. Stora och små, uppfinningsrika och de som är mest till för att tittas på. Fler korkskruvar finns att se på Dufweholms Herrgård.

Generic filters
Exact matches only
Om oss
Hitta hit
Kontakt
En del av Svenska Kulturpärlor