Svenska Kulturpärlor
Boka online
Presentkort

AKTIVITETER 


 

Den lilla idyllen Mariefred

För många förknippas Mariefred med Gripsholms Slott och dess historia. Men Mariefred är så mycket mer: Trähus i milda pastellfärger. Äppelträd som sträcker sina knotiga grenar över gatuplanken. Stockrosor och kullerstensgator. Mysiga butiker där du gör härliga fynd. Järnvägsstationen med tinnar och torn. Museijärnvägen ÖSLJ med sina gammaldags ånglok som fortfarande går i trafik. Hjorthagen med sina åldriga ekar och fritt strövande hjortar.

 

Och hit går s/s Mariefred, en av världens äldsta ångbåtar i reguljär trafik. En koleldad skönhet byggd runt förra sekelskiftet och som trafikerat Mariefred sedan 1903.

 

Gripsholms Golfklubbs utmanande 18-hålsbana av högsta klass ligger endast fem minuters promenadväg från värdshuset. 

Så visst är Mariefred en idyll - en idyll i tiden.

 

Om du vill veta mer om vad som händer i Mariefred, kontakta gärna Turistbyrån, 0159-296 99, eller kika in på www.imariefred.nu, där du finner aktuellt kalendarium.

 


 

Aktiviteter för grupp och konferens

 

Matlagningskurs i vårt stora aktivitetskök

Passa på att utöka era matkunskaper i köket där Svenska Kocklandslaget huserat. Ni klär om till hotellets kockrockar och ett förkläde. Ni hälsas välkomna och går tillsammans med er kock igenom recepten och råvarorna till kvällens meny. Därefter delas ni upp i olika grupper, som gör varsin rätt. 

När maten är färdiglagad byter ni om och sätter er till bords i vår matsal och får er middag serverad. Varje rätt presenteras och gruppdeltagarna får berätta om hur de gjorde för att lyckas med sin maträtt. Själva matlagningskursen tar ca 2 - 2,5 timmar. 

Det finns även möjlighet att köpa specialdesignade kockrockar med sitt eget namn broderat på framsidan av rocken. Observera att en beställning av de specialdesignade kockrockarna måste ske senast 18 dagar i förväg. 


 

Vinprovning

Kärlek börjar med nyfikenhet, en udda druva från ett övergivet berg, en snygg vinmakare eller Pinot Noir. För oss är vin njutning, spänning och vi söker ständigt nya upplevelser som får våra hjärtan att banka lite extra. Boka in en vinprovning och låt vår kunniga sommelier ledsaga er in i vinets spännande värld. Vi erbjuder provningar med olika teman, för olika kunskapsnivåer.

 


 

Gripsholms Slott

Mäktigt, fantasieggande, omslutet av Mälarens vatten höjer sig Gripsholms slottstorn över småstadsidyllen Mariefred. Gripsholms Slott är Sveriges mest innehållsrika slott – här ryms fyrahundra år av vår historia! Boka in en egen guidning runt i slottet. Visningen kan även anpassas något efter intresseområde, t ex moderna porträtt, 1500-talet, 1700-talet, slottet som försvarsanläggning eller hur man levde på slottet. Pris 1 650 kr för guidningen samt 80 kr per deltagare i entré. Pris för visningar utöver slottets ordinarie öppettid enligt offert. Beräkna 1 timme samt lite tid för promenaden dit och tillbaka.  

Grafikens Hus

I slottets Kungsladugård låg Grafikens Hus, den grafiska konstens centrum i Sverige, huset totalförstördes i en tragisk brand natten till den 16 mars 2014. Vi hoppas att denna fantastiska plats för utställningar, konst och möten kommer byggas upp igen i framtiden. 

 


 

Historisk stadsvandring

Vår auktoriserade guide tar er med på en spännande resa genom Mariefreds historia från uppkomsten på 800-talet fram till det ni ser idag. Se fram emot en skön promenad i de vackra gamla kvarteren. Beräkna ca 1 timme

 


 

R.I.B-båt

Upplev Mälarens natur och kulturhistoria på spännande och säkra R.I.B båtar – en tur som både väcker intresse och ökar adrenalinet! Iklädda varma och säkra sjökläder kommer vi i rask takt ta oss till Birka. Där gör vi ett kort stopp för att insupa den historiska atmosfär och naturskönhet som karaktäriserar vikingarnas huvudort med möjlighet att smaka vikingamjöd. Det finns också möjlighet att stanna till vid Grönsöö slott på hemvägen. Alternativt kan ni börja er konferens med att åka R.I.B-båt från Stockholm till Gripsholms Värdshus (och sedan ta tåg eller buss hem). Samma pris som ovan. Det tar ca 1 timma och 45 min och man kan även här göra ett stopp på Birka. Naturligtvis kan man ta omvända hållet och ta turen när man åker hem istället.

 


 

Lådbilsbygge

Gruppen delas upp i lag och bygger egna lådbilar. Allt material tillhandahålls av aktivitetsledarna. När lådbilen är klar sker en bedömning av utseende, konstruktion och funktion. Därefter körs en tävling som kan bli hur kul som helst, lagen bestämmer vem som skall köra och vilka som skall skjuta på. Tidsåtgång: 1,5 timme. Antal deltagare: från 12 personer och uppåt.

 


 

Kul-turen

Gruppen delas in i lag, som tävlar mot varandra. Ett antal olika äventyrsuppdrag skall lösas på en viss tid. Målet med aktiviteten är att lösa alla uppgifter med medförande problem och intjäna poäng utan förluster. Något som endast går att genomföra genom att samarbeta i gruppen. Efteråt summeras aktiviteten under glada tillrop och skratt, men även personliga reflektioner och insiktsfulla lärdomar kommer att väckas. Tidsåtgång: 2 - 3 timmar (går att korta ner till minimum 1,5 timme). Antal deltagare: från 15 personer och uppåt. 

 Gripsholms Värdshus Vinprovning


Boka in en vinprovning och låt vår kunniga sommelier ledsaga er in i vinets spännande värld.

 

Gripsholms Värdshus Slott


Gripsholms Slott rymmer fyrahundra år av vår historia! Boka in en egen guidning runt i slottet. 

Gripsholms värdshus Stadsvandring


Följ med på en spännande resa genom Mariefreds historia. Se fram emot en skön promenad i de vackra gamla kvarteren.


 

Gripsholms Värdshus Mariefred


Njut av vackra omgivningar i en avkopplande atmosfär.